Ιστορικό

Το Μεταξοχώρι είναι ένα μικρό χωριό με λίγους κατοίκους, 4 ΚΜ δυτικά του χωριού Ανατολή σε υψόμετρο 600Μ, στους νότιοανατολικούς πρόποδες του διάσημου όρους Δίκτυ. Οι Μεταξοχωρίτες μετανάστευσαν στα πεδινά της Ιεράπετρας, στο Στόμιο, στις Αμμουδαρές, στον Ξηρόκαμπο και ασχολούνται κυρίως με τα θερμοκήπια. Το χωριό μετονομάστηκε το 1955 από Παρσάς σε Μεταξοχώρι προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη Μελετίου Μεταξάκη που γεννήθηκε εδώ.

Ο οικισμός του Μεταξοχωρίου είναι του 17ου αιώνα όπως προκύπτει από την χρονολόγηση των παλαιών εκκλησιών. Απο το 1929 απετέλεσε αυτόνομη κοινότητα, την δεκαετία του 90 ανήκε στο Δήμο Νέας Μάλλας και σήμερα είναι τοπικό Διαμέρισμα του καλλικρατικού Δήμου Ιεράπετρας. Το 1630 είχε 138 κατοίκους, το 1940 είχε 281, και το 2001 απογράφονται 55 κάτοικοι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Οι μονίμως διαμένοντες στο χωριό όμως δεν ξεπερνούν τους 14.

Το Μεταξοχώρι έχει καλές υποδομές, ασφαλτόστρωτο δρόμο, ανακαινισμένο σχολείο, ηρώο πεσόντων, ωραίες παλιές και νέες εκκλησίες, την προτομή του Πατριάρχη Μελετίου Μεταξάκη. Συνδέεται οδικός με τα Συμιανά χωριά Ρίζα, Μουρνιές, καθώς και με το πανέμορφο δάσος του Σελακάνου. Η νεότερη ιστορία του Μεταξοχωρίου είναι πλούσια σε πρόσωπα και γεγονότα από την εποχή της Τουρκοκρατίας και της Γερμανικής κατοχής. Κυρίαρχη μορφή ήταν ο Καπετάν Διακομανώλης που πολέμησε τους Τούρκους και την κατοχή ο Γιώργος Μεταξάκης (Δικηγόρος) που ήταν στην Νομαρχία και μιλούσε 7 γλώσσες. Το 1943 επτά Παρσώτες πιάστηκαν και εκτελέστηκαν στην Σφακούρα της Ρίζας. Το Μεταξοχώρι ή Παρσάς με τα ερειπωμένα σπίτια Κρητικού ρυθμού, την εκκλησία του Κοιμητηρίου μισογκρεμισμένη, τα υπέροχα φυσικά τοπία, τη θέα των βουνοκορφών έχει υγιεινό κλίμα και ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει την μυρωδιά της φύσης και τους ήχους ζώων και πουλιών.

Οι ορειβατικές και φυσιολατρικές διαδρομές στο Μεταξοχώρι και γύρω από αυτό είναι απίθανες.Ξεχωρίζει το σπήλαιο στο Κλεισίδι οπου υπάρχουν παλαιά ευρήματα, σκεύη και σκελετοί ανθρώπων που κατέφευγαν εκεί την περίοδο της Τουρκοκρατίας το οποίο αποτελούσε και ορμητήριο.Βόρεια του Μεταξοχωρίου σε μεγάλο υψόμετρο είναι και το σπήλαιο της Νεραϊδόγουλας το οποίο παρουσιάζει ένα ανεξήγητο μέχρι σήμερα φαινόμενο. Μερικές φορές τον Αύγουστο εκβάλουν από τα έγκατα του σπηλαίου μεγάλες ποσότητες νερού που καταλήγουν στον Ψωριάρη ποταμό. Γι αυτό ίσως ονομάστηκε Νεραϊδόγουλα δηλαδή πηγή της Νεραϊδας.

Στο Μεταξοχώρι κυριαρχεί η μορφή του οικουμενικού Πατριάρχη Μελετίου Μεταξάκη, 1871-1935. Η προσφορά του στις θέσεις που υπηρέτησε ήταν τεράστια και η προτομή του κοσμεί την κεντρική πλατεία της Ιεράπετρας. Το Μεταξοχώρι σήμερα περιμένει να ξανακατοικηθεί, να ζωντανέψει αφού έχει καταπληκτικό κλίμα και αέρα μυρωμένο από τις κατάφυτες βουνοπλαγιές της Δίκτης. Οι λιγοστοί κάτοικοι που απολαμβάνουν την ηρεμία περιμένουν τους απόδημους, τους ορειβάτες, τους φυσιολάτρες να θαυμάσουν το χωριό του ανθρώπου που έφυγε από το χωριό αρνούμενος να ακολουθήσει το μέλλον που του προδιέγραφαν, και έφτασε στο ανώτατο αξίωμα της Ελληνο-Ορθόδοξης Εκλησίας. Το κοσμικό του όνομα ήταν Μανώλης Μεταξάκης.